Tarta winogronowo-wiśniowa z dżemem brzoskwiniowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne słodkości owocowe serwuje w moim domu bardzo często. W sezonie
korzystam z bogatej oferty owoców. Wtedy smakują najlepiej i moje
wypieki bardzo szybko znikają ze stołu.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kładniki ciasta:
    1,5 szklanki mąki
    Pół kostki zimnego masła
    Pół szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    Ponadto:
    Dżem brzoskwiniowy
    Kiść drobnych zielonych winogron
    Szklanka wydrylowanych wiśni
    Opakowanie galaretki cytrynowej

Tarta winogronowo-wiśniowa z dżemem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj żółtko i zagnieć
    ciasto. Wyłóż je do formy na tartę o średnicy około 26 cm. Piecz
    około 25 minut w temperaturze 190-180 stopni.
    2. Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku i odstaw do
    przestygnięcia. Winogrona obierz, umyj i osusz. Wystudzone ciasto posmaruj
    dżemem brzoskwiniowym, ułóż na wierzchu owoce i zalej całość
    tężejącą galaretka. Schłodź ciasto w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy