Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym

4.49 (154 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Pyszna tradycyjna szarlotka na kruchym spodzie z masą brzoskwiniową na górze która zmienia całkowicie smak ciasta

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • ciasto

    mąka 2 szkl
    cukier 1 szkl
    żółtko 3 szt
    jajko 1 szt
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
    masło 25 dag
    smalec 1 łyżka

    farsz

    jabłka - szara reneta 1,5 kg
    cukier do smaku
    cynamon do smaku

    dodatkowo

    dżem brzoskwiniowy 2 słoiczki po 150g
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Przetwory Dżemy

Szarlotka z dżemem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn, wycisnąć nadmiar soku i doprawić jabłka do smaku cukrem i cynamonem.

    Ciasto podzielić na dwie części, jedną rozwałkować i wyłożyć ciastem formę, nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.

    Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć paski układając na masie jabłkowej w kratkę. Ciasto piec około 50 minut.

    Dżemy podgrzać tak aby się rozpuściły, a następnie wylać na zimne ciasto. Pozostawić aż dżem zastygnie. (ciasto na duża blachę )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować