Tarta truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna dla smakoszy truskawek.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g mąki
    4 żółtka
    200g margaryny
    100 g cukru pudru
    3-4 łyżek zimnej wody
    szczypta soli

    500 - 600 g truskawek
    cukier
    2 galaretki truskawkowe
    500 ml wody

Tarta truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, przełożyć na formę do tarty ( 26 cm ), nakłuć widelcem i włożyć do zamrażalnika na 10 minut. Piec w temp 200 stopni przez 20 minut.
  • tarta 2. Galaretki rozpuścić w 500 ml wody i poczekać aż ostygną. Truskawki zmiksować i dosłodzić do smaku. Wlać do nich zimną galaretkę i włożyć do lodówki aż zacznie tężeć. Wlać na kruchy spód i włożyć do lodówki. Gdy galaretka całkowicie się zsiądzie udekorować według uznania.

Komentarze

Podobne przepisy