Tarta Tatin

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Przepis babci .

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 25 dekagramów
    - masło: 10 dekagramów
    - cukier: 20 dekagramów

    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta

    - NADZIENIE : jabłkowe: 2 kilogramy

    - jabłka: 2 kilogramy
    - masło: 5 dekagramów
    - cukier: 20 dekagramów

Tarta tatin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, sól, masło posiekane w wiórka i jajko. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na min. 30 min.

    Nadzienie:
    Umyte i obrane jabłka pokrój w ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. W rondlu przygotuj karmel - podgrzewaj masło i cukier mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia dodaj jabłka, delikatnie wymieszaj i następnie duś około 10 min. Potem ułóż jabłka ciasno w okrągłej formie o średnicy 26 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
    Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj na placek nieco większy niż forma. Jabłka przykryj ciastem starannie zawijając jego brzeg wokół owoców. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Piecz 25 min w temp. 180*C - aż będzie miało piękny złoty kolor. Po upieczeniu poczekaj 5 min a następnie przewróć ciasto do góry dnem na talerz. Podawaj ciepłe z lodami waniliowymi.

Komentarze

Podobne przepisy