Tarta śródziemnomorska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę na tartę posmarować masłem, wyłożyć nią ciastem francuskim oblepiając brzegi formy. Ciasto nakłuć widelcem następnie posmarować przecierem i wstawić na kilka minut do piekarnika, żeby ciasto choć trochę (ale tylko tak troszeczkę) się upiekło. Wyjmujemy z piekarnika.
2.Następnie na tartę nakładamy tuńczyka i rozprowadzamy go po całej powierzchni. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Można tuńczyka odrobinę posolić i popieprzyć. Na tuńczyka kładziemy pokrojone w krążki pomidory, rozkładamy je na całej powierzchni. Pomidory solimy, posypujemy intensywnie ziołami prowansalskimi. W misce roztrzepujemy jaja i dodajemy śmietanę dalej mieszając (trzepiąc). Przyprawiamy masę solą, pieprzem, można jeszcze dodać trochę ziół.
3.Zalewamy tę masą tartę, wrzucamy do piekarnika i pieczemy do momentu, aż masa i ciasto się upieką.
Porady
Można również dodać mozarellę oraz oliwki. Jeśli w sezonie mam dostęp do świeżych i pachnących pomidorów, można je użyć zamiast tych z puszki.
Komentarze