Tarta śródziemnomorska

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis pochodzi od znajomej z Francji. Naprawdę pyszna!

  • 20 min

Składniki:

  • - gotowe ciasto francuskie;
    - 2 łyżki dobrego przecieru pomidorowego;
    - puszka tuńczyka (lub 2 w zależności do preferencji);
    - 3-4 pomidory
    - mała cebula;
    - 2-3 jajka;
    - 3 łyżki śmietany 18%
    -przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Tarta śródziemnomorska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę na tartę posmarować masłem, wyłożyć nią ciastem francuskim oblepiając brzegi formy. Ciasto nakłuć widelcem następnie posmarować przecierem i wstawić na kilka minut do piekarnika, żeby ciasto choć trochę (ale tylko tak troszeczkę) się upiekło. Wyjmujemy z piekarnika.
  • tarta 2. Następnie na tartę nakładamy tuńczyka i rozprowadzamy go po całej powierzchni. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Można tuńczyka odrobinę posolić i popieprzyć. Na tuńczyka kładziemy pokrojone w krążki pomidory, rozkładamy je na całej powierzchni. Pomidory solimy, posypujemy intensywnie ziołami prowansalskimi. W misce roztrzepujemy jaja i dodajemy śmietanę dalej mieszając (trzepiąc). Przyprawiamy masę solą, pieprzem, można jeszcze dodać trochę ziół.
  • 3. Zalewamy tę masą tartę, wrzucamy do piekarnika i pieczemy do momentu, aż masa i ciasto się upieką.

Porady

Można również dodać mozarellę oraz oliwki. Jeśli w sezonie mam dostęp do świeżych i pachnących pomidorów, można je użyć zamiast tych z puszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy