Tarta dyniowo-serowa

0 (0 ocen)

Tarta ta pozytywnie nastraja swoim pięknym, dyniowym pomartańczem. Jest prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:


  • Forma o średnicy 24 cm

    Ciasto:
    - 20 dag mąki,
    - 10 dag masła,
    - ½ łyżeczki soli cebulowej,
    - 1 jajko,

    Nadzienie:
    - 2 szklanki pokrojonej dyni,
    - 25-30 dag twarogu,
    - 10 dag sera mozzarella
    - Tymianek, bazylia, koperek,
    - 1 jajko,
    - 3 łyżki mleka,
    - Sól pieprz

Tarta dyniowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte.
  • Przed zalaniem dynii 2. Dynię obgotowujemy na pól miękko. Odcedzamy. Przestudzoną układamy na cieście kruchym.
    Twaróg przekładamy do miski, dokładamy do niego starty na tarce ser mozzarella, mleko oraz jajko. Całość miksujemy i doprawiamy ziołami i przyprawami. Tak przygotowaną mieszaniną zalewamy dynię.
    Tarte pieczemy około 40 minut w 180°C.

Komentarze

Podobne przepisy