Tarta cynamonowa z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Znikła ze stołu od razu

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kostki masła
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 jabłka
    2 łyżki cynamonu
    tłuszcz do wysmarowania formy
    0,5 litra mleka
    1 budyń śmietankowy z cukrem

Tarta cynamonowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka, kwaśną śmietanę, oliwę i cynamon przełożyć do miski. Dobrze zagnieść jednolite ciasto. Formę od tarty posmarować tłuszczem. Następnie ciasto rozłożyć równomiernie w wysmarowanej formie wylepiając również brzegi. Ponakłuwać widelcem. Budyń ugotować 0,5 litra mleka według przepisu na opakowaniu. Gorący wylać na ciasto. Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Plasterki jabłek poukładać na ciepłym budyniu. Tartę piec 30 minut w 180 st C. Ostudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy