Tarta budyniowo-owocowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Owocowy smak lata na kruchym spodzie z dodatkiem budyniu. Pyszności!!!

  • 60 min

Składniki:

  • Forma na tarte o średnicy 26 cm

    Ciasto:
    - 2 szklanki mąki,
    - ¾ kostki masła,
    - 1 żółtko,
    - Kieliszek wódki,
    - Szczypta proszku do pieczenia

    Budyń:
    - 1 litr mleka,
    - 3 budynie waniliowe,
    - Cukier do smaku

    Dodatkowo:
    - Ulubione owoce ( na zdjęciu maliny i winogrono): maliny, truskawki, poziomki, borówka.

Tarta budyniowo-owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki ciasta przekładamy do miski. Ugniatamy ciasto na jednolitą masę. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 20 minut.

    Po tym czasie wykładamy ciasto na formę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 25 minut (180°C). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy i wylewamy na niego budyń. Na rozlanym budyniu układamy dowolne owoce, tworząc koła.

    Tarte pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia budyniu.

  • 2. Budyń: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej połowie rozrabiamy budynie. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i gotujemy budyń. Słodzimy do smaku ( 2-3 łyżki).

Komentarze

Podobne przepisy