Tagiatelle a'la carbonara z łososiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybkie i niezwykle eleganckie danie, zarówno na codzienne obiady, jak i specjalne okazje. Znakomicie komponuje się z białym winem.

  • 15 min

Składniki:

  • Makaron Tagiatelle (paczka)
    opakowanie serka Mascarpone
    łosoś sałatkowy
    koperek
    1 cytryna
    sól, pieprz cytrynowy
    kilka kropel oliwy z oliwe

Tagiatelle a'la carbonara z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron wstawić do gotowania. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zrumienić startą skórkę z połówki cytryny. Dodać serek Mascarpone i roztopić go na patelni. Dodać skrawki łososia, koperek i wcisnąć sok z połówki cytryny. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Dodać ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszać i trzymać chwilę na ogniu.
    Wyjąć na talerze, udekorować koperkiem i cytryną.

Porady

Należy uważać przy doprawianiu solą, gdyż łosoś wędzony jest już z reguły dość słony. Do podania świetnie nadaje się białe wino, które podkreśla smak ryby.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy