Szybki "chińczyk"

0 (0 ocen)

Bardzo szybkie i łatwe danie z piersi kurczaka i mieszanki chińskiej mrożonej.

Składniki:

  • 600 g mięsa z piersi kurczaka
    500 g mieszanki chińskiej mrożonej
    4 łyżki sosu HOISIN
    2 łyżki białego sosu sojowego
    1 płaska łyżeczka przyprawy "5 smaków"
    1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
    3 łyżki oleju
    sól

Szybki "chińczyk" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy, rozkrawamy na cieńsze płaty, a następnie kroimy w paseczki. Przekładamy do miski, dodajemy sos HOISIN i sos sojowy, mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • 2. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy mięso wraz z marynatą. Obsmażamy, dodajemy mrożonkę i przyprawę "5 smaków". Przykrywamy i dusimy ok. 12 minut.
  • 3. Skrobię rozprowadzamy w 1 szklance wody, wlewamy do warzyw z mięsem. Mieszamy, zagotowujemy i gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy szczyptą soli.
  • 4. Podajemy z ugotowanym oddzielnie ryżem i dowolną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy