Szybki chińczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka - myjemy, osuszamy i kroimy w dosyć dużą kostkę
2.Do miseczki wsypujemy sól i cukier, który mieszamy z pastą paprykową i winem (żeby rozpuścić cukier).
3.Kiedy cukier jest rozpuszczony, dodajemy olej i kruszymy liść laurowy, wsypujemy ziele angielskie. Całość mieszamy.
4.W przygotowane kostki kurczaka wmasowujemy marynatę. Każda kostka musi być pokryta marynatą. Zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia - do rozgrzanego garnka przekładamy kurczaka wraz z marynatą (smażymy w niej). Kiedy kawałki kurczaka z każdej strony są obsmażone, dodajemy mrożonkę, makaron, sos sojowy i przyprawę curry.
Dusimy do wchłonięcia przez makaron płynów - około 8 minut. Gotowe danie nakładamy na talerze.
Komentarze