szybki chińczyk

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Zdrowsza wersja popularnego street food, dostosowana dla osób które nie mają czasu na długie gotowanie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka QAFP
    1 łyżka brązowego cukru
    1 łyżka ostrej pasty z papryki
    2 łyżki białego wina
    2 łyżki oleju
    pokruszony liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
    sól domowa wegeta
    1 opakowanie mrożonych warzyw - mieszanka chińska z grzybami mun (450g)
    2 łyżki sosu sojowego
    200 g makaronu z tapioki z zielona herbatą
    1 łyżeczka curry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szybki chińczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Kurczaka - myjemy, osuszamy i kroimy w dosyć dużą kostkę
  • marynata 2. Do miseczki wsypujemy sól i cukier, który mieszamy z pastą paprykową i winem (żeby rozpuścić cukier).
  • marynata 3. Kiedy cukier jest rozpuszczony, dodajemy olej i kruszymy liść laurowy, wsypujemy ziele angielskie. Całość mieszamy.
  • kurczak w marynacie 4. W przygotowane kostki kurczaka wmasowujemy marynatę. Każda kostka musi być pokryta marynatą. Zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
    Następnego dnia - do rozgrzanego garnka przekładamy kurczaka wraz z marynatą (smażymy w niej). Kiedy kawałki kurczaka z każdej strony są obsmażone, dodajemy mrożonkę, makaron, sos sojowy i przyprawę curry.
    Dusimy do wchłonięcia przez makaron płynów - około 8 minut. Gotowe danie nakładamy na talerze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Orientalna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować