Szwarcwaldzka konfitura wiśniowa

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Wspaniała konfitura,. wspomnienie lata.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 kilograma wiśni
    3 łyżki gorzkiego kakao
    sok z jednej limonki
    250 gramów cukru
    1 opakowanie cukru żelującego ( 40 gramów)
    opcjonalnie 2 łyżki Kirschu

Szwarcwaldzka konfitura wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie myję i pestkuję. Owoce przekładam do garnka z grubym dnem i zasypuję cukrem żelującym. Podgrzewam owoce przez 2 minuty. Następnie dodaję cukier, sok i skórkę z limonki oraz przesiane kakao(jeżeli dodajemy Kirsch to właśnie teraz). Całość należy smażyć około 5 minut. Wyparzone słoiki napełniam konfiturą i dokładnie zakręcam. Tak przygotowanych przetworów nie trzeba pasteryzować

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy