Konfitura wiśniowa

4.5 (153 ocen)

  • 6 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Konfitura jest dobrym dodatkiem do herbaty.

  • 6 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wiśnie: 1 kilogram
    - cukier: 1 kilogram
    - woda: 0.5 szklanki
    - czyste małe słoiki: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitura wiśniowa

Konfitura wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie umyć, wydrylować, zasypać 10 dkg. cukru i odstawić na 2 godz. Z pół szklanki wody i reszty cukru ugotować syrop. Kiedy syrop będzie gotowy, dodawać partiami wiśnie. Zagotować na małym ogniu (po trzech minutach od zagotowania wyłączyć) i mieszać delikatnie poruszając garnkiem (kolistymi ruchami potrząsać garnkiem), nie mieszać łyżką, odszumować. Po ostudzeniu wiśni zagotować jeszcze raz, ostudzić. Powtarzać tę czynność, aż do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji (około 6-7razy). Wyparzone słoiki napełniać konfiturą, szczelnie zamknąć (można pasteryzować ok. 20 min., ja nie pasteryzuję). Ilość cukru jest zależna od kwaskowatości wiśni. Robienie konfitur zajęło mi 2 dni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

4.5 (140 ocen)

Wisienki

To może cię zainteresować