Konfitura wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie umyć, wydrylować, zasypać 10 dkg. cukru i odstawić na 2 godz. Z pół szklanki wody i reszty cukru ugotować syrop. Kiedy syrop będzie gotowy, dodawać partiami wiśnie. Zagotować na małym ogniu (po trzech minutach od zagotowania wyłączyć) i mieszać delikatnie poruszając garnkiem (kolistymi ruchami potrząsać garnkiem), nie mieszać łyżką, odszumować. Po ostudzeniu wiśni zagotować jeszcze raz, ostudzić. Powtarzać tę czynność, aż do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji (około 6-7razy). Wyparzone słoiki napełniać konfiturą, szczelnie zamknąć (można pasteryzować ok. 20 min., ja nie pasteryzuję). Ilość cukru jest zależna od kwaskowatości wiśni. Robienie konfitur zajęło mi 2 dni
Komentarze