Szpinakowo-fetowy zawrót głowy!

0 (0 ocen)

  • 20 min

"Paszteciki" ze szpinakiem, serem feta i kurczakiem z mocnym posmakiem czosnku są idealne na wieczór filmowy, czy też eleganckie przyjęcie!

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 opakowania ciasta francuskiego

    Masa:
    200 g szpinaku (blanszowy, najlepiej już posiekany)
    1 pierś z kurczaka
    1 opakowanie sera feta
    2 ząbki czosnku
    1 duża cebula

    1 żółtko do posmarowania

    Sos czosnkowy (opcjonalnie)

Szpinakowo-fetowy zawrót głowy! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować w bulionie kurczaka, można też włożyć kurczaka w bulionie na 8 minut do mikrofali. Posiekać na drobno ser feta, dodać posiekanego szpinaku, posiekaną cebulę i posiekany czosnek, do tego wszystkiego dodać drobno posiekanego kurczaka. Masę dokładnie wymieszać, troszkę posolić dla smaku.
    Na ciasto francuskie nakładać farsz łyżką. Zawinąć. Posmarować żółtkiem.
    Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut, do czasu aż będzie ciasto ładnie zarumienione.
    Podawać z sosem czosnkowym.

Porady

Jeśli mamy robota kuchennego, który sieka, można wszystkie składniki naraz włożyć i posiekać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy