szarlotka z hibiskusem i jagodą goji

0 (0 ocen)

  • 2 min

Koleżanka podarowała mi paczuszkę pełna kandyzowanego hibiskusa i jagód goji, mówiąc: "Na pewno je smacznie spożytkujesz" I tak zrobiłam! Zaskakujące połączenie składników w klasycznej szarlotce!

  • 2 min

Składniki:

  • ciasto:

    300g mąki
    150g cukru pudru
    200g zimnego masła (dałam 150g)
    3 żółtka
    1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
    1/2 opakowania cukru z prawdziwa wanilią

    mus z jabłek

    1kg jabłek (użyłam szarej renety)
    200g cukru (dałam 140g)
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    garść kandyzowanego hibiskusa
    1 łyżka jagód goji

Szarlotka z hibiskusem i jagodą goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mus z jabłek:
    Jabłka obrać, pokroić, wrzucić do garnka, zasypać cukrem, gotować na małym ogniu, aż z jabłek powstanie mus. Dodać cynamon i imbir oraz namoczone wcześniej w wodzie jagody goji i hibiskus. Wystudzić.

Porady

ciasto: Mąkę, cukier, masło, żółtka z wanilią zagnieść na kruche ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny. Ciastem (3/4 całości) wylepić formę do pieczenia. Następnie wyłożyć mus z jabłek. Resztę ciasta pokruszyć na wierzch. Piec w 200C przez 40min. You might also like:

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy