Szarlotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Uwielbiana przez wszystkich. Trudno jest się oprzeć kiedy zachęca nas swoim zapachem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki ,
    1/2 kostki margaryny ,3 żółtka ,3 łyżki stołowe cukru ,
    2 łyż.skórki startej z cytryny.
    NADZIENIE:-) 1 kg.jabłek (najlepiej słodkich),4 łyżki cukru,garść rodzynek,1 łyż.cynamonu,
    2 goździki.
    BEZA :-) 3 białka,2/3 szkl. cukru ,2 łyżki kisielu wiśniowego

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0oyryhv 1. Z mąki i reszty składników przygotować ciasto. Zlepić w kulę i schować do lodówki.
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do garnuszka ,dodać resztę składników i poddusić 5 -10 min.
    Blachę wyłożyć pergaminem.
    2/3 ciasta zetrzeć na blachę i lekko ugnieść ,wyłożyć nadzienie jabłkowe .
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika,piec 30 min. w 180 stopni.

    Przygotować bezę. Białka ubić ,powoli dosypać cukier i kisiel.
    Ciasto po 30 min. wyjąć i posmarować bezą i zetrzeć resztę ciasta na tarce o grubych oczkach na piankę bezową.
    Piec jeszcze 25 min.w 180 stopni.

    Powiązane wpisy:

Porady

zamiast rodzynek można dodać np:wiśnie

Komentarze

Podobne przepisy