Sypany jabłecznik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Make z proszkiem przesiac na stolnice. Dodac margaryne, posiekac nozem.Dodac reszte skskladnikow, zarobic ciasto ( nie bedzie jednolite bardziej przypomina kruszonke) tak aby trosze skladniki sie polaczyly. Forme do tarty natluscic i obsypac bulka tarta. Na to wysypac ciasto, lekko ugniesc. Wlozyc do lodowki, schlodzic.
2.Jablka obrac, pokroic w kosteczke, wrzucic do garnka z grubym dnem. Gotowac do momentu az zaczna bulgotac. Wsypac galaretke. Wymieszac az sie rozpusci. Juz nie gotować
3.Bialka ubic na sztywna piane. Nastepnie porcjami dodawac cukier, gdy juz nie bedzie wyczuwalny dodac make ziemniaczana i delikatnie wymieszac.
4.Ciasto posypac bulka tarta na to wylozyc jablka i piane z bialek. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st przez ok 15 min nastepnie zminejszyc do 140 st ok 20 min jak beza bedzie ususzona wlaczyc dolna grzalke na 170 st i dopiekac ciasto (ok20-25 min az bedzie rumiane)
Komentarze