sypany jabłecznik z bezą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kruche ciasto, wilgotne jablka a na samej gorze beza z wierzchu chrupiaca a w srodku mieciutka

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
    250 g maki pszennej
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    100 g cukru krysztalu
    2 zoltka

    1-1.2 kg jablek najlepiej szara reneta
    1 galaretka (dowolna)

    3 duże bialka
    150 g cukru
    2 lyzki maki ziemniaczanej

Sypany jabłecznik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Make z proszkiem przesiac na stolnice. Dodac margaryne, posiekac nozem.Dodac reszte skskladnikow, zarobic ciasto ( nie bedzie jednolite bardziej przypomina kruszonke) tak aby trosze skladniki sie polaczyly. Forme do tarty natluscic i obsypac bulka tarta. Na to wysypac ciasto, lekko ugniesc. Wlozyc do lodowki, schlodzic.
  • 2. Jablka obrac, pokroic w kosteczke, wrzucic do garnka z grubym dnem. Gotowac do momentu az zaczna bulgotac. Wsypac galaretke. Wymieszac az sie rozpusci. Juz nie gotować
  • 3. Bialka ubic na sztywna piane. Nastepnie porcjami dodawac cukier, gdy juz nie bedzie wyczuwalny dodac make ziemniaczana i delikatnie wymieszac.
  • 4. Ciasto posypac bulka tarta na to wylozyc jablka i piane z bialek. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st przez ok 15 min nastepnie zminejszyc do 140 st ok 20 min jak beza bedzie ususzona wlaczyc dolna grzalke na 170 st i dopiekac ciasto (ok20-25 min az bedzie rumiane)

Komentarze

Podobne przepisy