Sycąca zupa z brukwi na gęsinie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jedliście kiedyś brukiew? Jeśli nie, to polecam - jest zdrowa.. sycąca i niskokaloryczna. Taka zupa jest idealna na jesienne chłody!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    ◦ok. 1 kg brukwi (waga po obraniu)
    ◦6 ziemniaków średnich
    ◦porcja mięsa z gęsi na wywar (gęsie udka, skrzydła lub szyjki)
    ◦włoszczyzna (2-3 marchewki, kawałek selera, por, pietruszka)
    ◦2 liście laurowe
    ◦3-4 ziela angielskie
    ◦cebula
    ◦2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ◦2 łyżki majeranku
    ◦1 łyżka cząbru
    ◦opcjonalnie ok. łyżki świeżego tymianku

Sycąca zupa z brukwi na gęsinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sycąca zupa z brukwi na gęsinie 1. Gotujemy wywar z gęsiego mięsa (ok. 3 litrów). Jak zacznie wrzeć dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę obieramy, opalamy nad palnikiem i dodajemy do wywaru. Brukiew i włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Na koniec obieramy i również kroimy w kostkę ziemniaki. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy cząber, majeranek, posiekaną natkę pietruszki i świeży tymianek, gotujemy aż warzywa będą miękkie.

    Jeśli lubicie, to można obrać mięso z gęsi i dodać do zupy.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy