Świąteczne pierniczki

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pierniczki warto przygotować na ok tydzień przed świętami, żeby zdążyły zrobić się smaczne i kruchutkie.

  • 10 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    1 jajko
    1,5 szklanki miodu
    150 g margaryny
    niecała szklanka cukru
    opakowanie przyprawy do piernika
    łyżeczka sody

Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić masło z miodem, cukrem, wymieszać dobrze. Odstawić do wystudzenia.
    W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z sodą, przyprawą do piernika, wbić jajko. Dodać wystudzone masło z cukrem i miodem, zagnieść ciasto.
    Ciasto rozwałkować, wycinać dowolne kształty.
    Piec z 180 stopniach ok 15-20 minut.
    Pierniczki zamknąć w puszce i odstawić na ok tydzień.

Porady

Jeśli pierniczki nie chcą skruszeć, polecam do puszki włożyć kawałek skórki z jabłka. Pierniczki udekorować można lukrem, lub według uznania.

Komentarze

Podobne przepisy