Suszone pomidory (mocno czosnkowe)

0 (0 ocen)

Mój "rozweselacz" na pochmurne dni. Idealny dodatek do pizzy, bułek, itp. Lub jako samodzielna przystawka.

Składniki:

  • 2 kg mięsistych pomidorów
    ok. 300 ml oliwy
    2 główki czosnku
    bazylia, sól

Suszone pomidory (mocno czosnkowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy , wydrążamy środki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do dołu. Ustawiamy piekarnik na ok 70 stopni C. Wstawiamy, pieczemy ok 3 godzin.
  • image-0mrgcrt 2. Po tym czasie, wyjmujemy, oprószamy przyprawami, w każdy pomidor wkładamy kawałek czosnku. Pieczemy kolejne 3 godziny, od czasu do czasu przekręcając.
  • 3. Słoiki myjemy i wyparzamy. Układamy po kilka sztuk pomidorów. Oliwę podgrzewamy, wlewamy do słoiczków, tak aby zakrywały pomidorki. Szczelnie zakręcamy, odstawiamy do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy