SUSHI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne na spotkanie z przyjaciółmi

  • 60 min

Składniki:

  • PORCJA NA 4 rolki sushi

    - niepełna szklanka ryżu do sushi
    ulubione dodatki (na zdjęciu)
    - pieczony łosoś
    - mango
    - gruszka
    - sałata
    - nori
    -wasabi
    - sos sojowy

Sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. niepełna szklanka ryżu do sushi - ryż wsypujemy do garnka, płuczemy w wodzie kilka razy (4-5 razy zmieniając wodę) i zalewamy go wodą tak, aby była ok. 1cm na ryżem - odstawiamy garnek na 30 minut. Po tym czasie, stawiamy garnek z ryżem na gazie i gotujemy 12 minut (ryż powinien się ugoować), po czym dokładnie studzimy.


    na macie do sushi układamy nori, zwilżamy je delikatnie woda, nakładamy porcję ryżu - rozkładając go równomiernie, na ryż układamy ulubione składniki i ciasno zawijamy. Kroimy na kawałki, układamy na talerzu.

Porady

Do krojenia sushi potrzebujemy BARDZO ODTREGO noża, aby ładnie i równo przeciął algi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy