Studencka Lasagne

0 (0 ocen)

  • 35 min

Danie odpowiednie na rodzinne kolacje, spotkania z przyjaciółmi czy romantyczną kolację. Szybka i prosta w przygotowaniu. Zasmakuje nawet najwybredniejszym.

  • 35 min

Składniki:

  • - makaron Lasagne, na 3 warstwy (ilość makaronu w jednej warstwie uzależniona od wielkości naczynia na lasagne)
    - 40 dag mięsa mielonego
    - puszka pomidorów z puszki
    - 5 łyżek sosu do spaghetti
    - 30 dag żółtego sera
    - sól
    - pieprz
    - olej do smażenia

Studencka lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy mięso mielone i smażymy na wolnym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy pomidory i sos. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
  • 2. W osolonej wodzie gotujemy makaron Lasagne. Najlepiej jest dodać do wody oliwy, tak żeby makaron się nie skleił. Gotujemy przez ok. 5 minut. Odcedzamy.
  • 3. Trzemy ser na tarce z dużymi oczkami. Do naczynia żaroodpornego lub brytfany kładziemy pierwszą warstwę makaronu. Rozcieramy na niej część mięsa i przysypujemy serem.
  • 4. Następnie kładziemy kolejną warstwę makaronu. Nakładamy resztę mięsa i posypujemy serem.
  • 5. Przykrywamy resztą makaronu i obficie posypujemy serem.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 C) i pieczemy przez ok. 10 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy