Stek rekina w ziołach z duszoną marchewką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rekin to wbrew pozorom smaczna i delikatna ryba.Dlatego w połaczeniu z duszona marchewka to smaczne i ciekawe a zarazem proste danie.Polecam

  • 40 min

Składniki:

  • 2 okrągle steki rekina
    2 duże marchewki
    1 zabek czosnku( pokrojonego w drobna kostę lub przecisnietego przez praske)
    1\2 szklanki wody
    sól
    pieprz mielony
    po szczypcie suszonych ziół :estragonu , rozmarynu i czabru
    olej
    maka
    6 łyżek słodkiej smiatanki
    2 łyżki masła
    mąka do obtoczenia ryby

Stek rekina w ziołach z duszoną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • step rekina oczyszczamy , usywamy twarde częśći   i kroimy na mniejsze kawałki 1. 1. Stek rekina oczyscic , pokroic na mniejsze kawałki , usunąc twarde części .Osolić i posypać pieprzem , sola i ziołami
    Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z tłuszczu.

    2. Marchew obrać i utrzeć na tarce na grubszych oczkach. Dodac pokrojony czosnek .Składniki alać wodą, lekko osolić i dusić przez kwadrans. Dolać śmietankę .Doprawić do smaku . .Do marchewki , włozyc wczesniej usmazone kawałki ryby i dusić całośc na małym ogniu około 10 minut.

    Smacznego:)

Porady

4 porcje

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy