Sos tzatziki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sezon na grecki sos tzatziki rozpoczyna się razem z sezonem grillowym. To bardzo popularny, smaczny i szybki sos do mięsa, warzyw, czipsów lub jako dodatek do pieczywa. Obowiązkowym składnikiem czosnkowego sosu tzatziki jest świeży ogórek i gęsty jogurt grecki.

  • 15 min

Składniki:

  • • 2 długie ogórki zielone
    • 4 ząbki czosnku
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 jogurt grecki 340 g
    • 3 łyżki śmietany
    • szczypiorek do posypania

Sos tzatziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać solą i odstawić na 1 godzinę.
    • Wycisnąć powstały sok z ogórków.
    • Ogórki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jogutrem i śmietaną.
    • Doprawić solą i pieprzem.
    • Posypać wierzch sosu posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Najlepiej smakuje schłodzony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy