sos biały (beszamel)

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 3 osób

idealnie nadaje sie do kompozycji sosów np pomidorowego, pieczarkowego itd

  • 5 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 szkl rosołu ( może być z kostki )
    3 łyżki margaryny
    3 łyżki mąki
    0.5 szkl mleka

Sos biały (beszamel) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos pomidorowy 1. 1. margaryne roztapiamy dodajemy mąkę mieszamy ( zasmażka 1/1)
    2. Dodajemy stopniowo rosół i mleko mieszamy intensywnie by nie powstały grudki.
    3. Można dodać inne dodatki by powstał sos np pomidorowy ( koncentrat łyżeczka

Porady

można dodać koncentratu z wodą - sos pomidorowy pieczarek smażonych - sos pieczarkowy musztardy- musztardowy cebule smażoną- cebulowy itd

Komentarze

Podobne przepisy