Soljanka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis z kuchni rosyjskiej. Bardzo popularna zupa na terenie Rosji, Ukrainy, Białorusi. Ma bardzo wiele wersji. A to nasza propozycja tej zupy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 150 g karkówki
    150 g wołowiny chudej
    100 g kiełbasy, np. wiejskiej
    2 cebule
    2 duże kiszone ogórki
    1 ogórek konserwowy
    100 g koncentratu pomidorowego
    5 ząbków czosnku
    50 ml wytrawnego białego wina
    1 cytryna
    pół kostki masła
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    20 szt zielonych oliwek
    2 łyżki oliwy
    sól
    pieprz

Soljanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Soljanka 1. Mięso pokroiłem w wąskie paski, podsmażyłem je na oleju razem z posiekaną cebulą. Osobno podsmażyłem kiełbasę również pokrojoną w cieniutkie paseczki.
    Mięso i kiełbasę włożyłem do garnka zalałem 8 szklankami zimnej wody, gotowałem 20 minut. Po tym czasie dodałem podsmażony na połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz. Gotowałem ponownie 15 minut.
    Ogórki pokroiłem w cienkie paseczki, przesmażyłem na pozostałym maśle. Podlałem kilkoma łyżkami wody, dusiłem do miękkości. Dodałem do zupy, gotowałem jeszcze 5 minut. Obrałem cytrynę, obrałem ją ze skórki oraz wewnętrznych błon , drobno pokroiłem.
    Do każdego talerza włożyłem po kilka oliwek, kawałków cytryny oraz łyżkę śmietany. Na to wlałem zupę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy