sok owocowy na zimę

0 (0 ocen)

  • Średni

ponieważ jest bardzo dobry na zimę

  • Średni

Składniki:


  • - jabłełk: 0.5 kilograma
    - cukru: 1 kilogram
    - bzu: 25 dekagramów

Sok owocowy na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka przekroić, oczyścić i w skórce pokroić na grube plasterki. Śliwki opłukać i wypestkować. Czarny bez, maliny, winogrona i liście wiśni opłukać i osuszyć.

    Do dużego garnka przełożyć jabłka, śliwki, czarny bez, maliny, winogrona i iście wiśni. Wlać wodę, razem zagotować i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzić, przetrzeć przez sito i dodać cukier. Razem dokładnie wymieszać.

    Następnie gotowy sok przelać do czystych i suchych słoików. Pasteryzować 10 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy.

    Z podanych składników wyjdzie 5 słoiczków po 500 ml.

    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy