Soczysta karkówka w cebuli i jarzębinie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszna karkówka , polecam serdecznie osobą które lubią eksperymentować w kuchni !

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - karkówka: 4 plastry
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - słoiczek jarzębiny w syropie: 1 sztuka
    - cebula: 2 sztuki
    - ocet balsamiczny: 1 łyżka
    - sos sojowy ciemny: 1 łyżka

Soczysta karkówka w cebuli i jarzębinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, nacieramy solą i pieprzem a następnie obsmażamy z obu stron. Cebulę kroimy w półtalarki i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy chwile na masełku lub oleju i podlewamy odrobiną octu balsamicznego i sosu sojowego.
  • 2. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Na podsmażone mięso wykładamy cebulę i dusimy pod przykryciem podlewając wodą (można tez podlać trochę sosem sojowym) około 20 minut.
  • 3. Po tym czasie na plastry mięsa wykładamy po 2-3 łyżeczki jarzębiny w syropie (w zależności od wielkości plastra) i dusimy jeszcze 15 minut. Podajemy z ziemniakami i sałatką a’la grecką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy