Śmietankowo-biszkoptowy torcik z nektarynkami.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny i lekki torcik.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    pól szklanki cukru
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    masa śmietankowa:
    2 szklanki śmietany kremówki 30%
    cukier puder do smaku
    3 łyżki żelatyny

    dodatkowo:
    4 nektarynki

Śmietankowo-biszkoptowy torcik z nektarynkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,stopniowo wsypywać cukier i ubijać,następnie dodać żółtka i ubić.Obie mąki i proszek do pieczenia delikatnie wmieszać do ubitych jajek.Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm.Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na trzy krążki.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wodzie i wystudzić.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać żelatynę i dokładnie ubić.
  • 4. Nektarynki pokroić w plasterki.
  • 5. Trochę śmietany odłożyć do dekoracji.
  • 6. Pozostałą śmietaną przełożyć biszkopty,odłożoną śmietaną dekorujemy wierzch torciku.
    Pokrojonymi nektarynkami dekorujemy torcik.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy