Lekki torcik śmietankowo-makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,wsypać cukier i ubić, dodać żółtka i chwilę ubić,następnie dodać mąkę pszenną,proszek do pieczenia i mak,dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do torownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
2.Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki,następnie w jednym krążku wyciąć serce.
3.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie ubić.
4.Przygotowaną śmietaną przełożyć biszkopty,smarując boki i wierzch ciasta.
Boki oprószyć wiórkami kokosowymi.Wykrojone serce drobno pokruszyć i ułożyć na wierzchu tortu,lekko dociskając do masy.
5.Galaretkę rozpuścić w półtorej szklanki gorącej wody i przestudzić.Następnie zastygającą wlać do wyciętego serca.
6.Torcik wstawić do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
Komentarze