Śmietankowe ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto ucierane na bazie śmietany. Łatwe i szybkie do przygotowania będzie idealnym deserem do kawy.

Składniki:

  • Ciasto

    2 jajka
    200g gęstej śmietany 18%
    3/4 szkl cukru brązowego
    2 łyżki cukru waniliowego
    1,5 szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    1-2 łodygi rabarbaru
    2 łyżki płatków migdałowych
    cukier puder do posypania

Śmietankowe ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać cukier brązowy i waniliowy, dodać jajka, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Do zmiksowanej masy wsypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając na małych obrotach. Ciasto przelać do okrągłej formy z kominem o śr. 24cm (lub keksówki). Rabarbar umyć, obrać i pokroić w plasterki. Rozłożyć na cieście, posypać płatkami migdałowymi. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
    Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy