Smażony ryż z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Świetnie pasuje do kurczaka, a także do ryb.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 torebki ryżu
    2 marchewki
    2 korzenie pietruszki
    0,5 średniego selera
    ok. 10 cm pora
    2 jajka
    Przyprawy:
    curry
    tymianek
    oregano
    cząber
    ostra papryka
    sól

Smażony ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe danie 1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie al dente i lekko przestudź. Warzywa umyć pod bieżącą wodą, obrać i pokroić w słupki podobnej wielkości. Na niewielkiej ilości oleju warzywa chwilę podsmażyć, następnie dodać 0,5 szkl. wody po gotowaniu ryżu (lub przegotowanej). Dusić, aż warzywa lekko zmiękną. Dodać ryż na patelnie. Przyprawić, dodając po łyżeczce curry, papryki i oregano oraz po 0,5 łyżeczki tymianku, cząbru i soli. Na koniec dodać rozkłócone jajka i przesmażyć, aż jajka się zetną. Smacznego

Porady

Ryż podawać z kurczakiem bądź rybą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy