Smażony ryż z ananasem i nerkowcami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smażony ryż z ananasem i nerkowcami

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 torebka ryżu jaśminowego

    1 szalotka

    1 jajko

    2-3 plastry ananasa (może być z puszki)

    kilka sztuk orzechów nerkowca

    1 łyżka sosu sojowego

    1 łyżka sosu ostrygowego

    olej do smażenia (najlepiej kokosowy)

Smażony ryż z ananasem i nerkowcami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy. Nerkowce obsmażamy na patelni.

    Olej rozgrzewamy na woku, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i przez chwilę smażymy. Wlewamy rozmącone jajko i mieszamy jak jajecznicę (rozdrabniamy na małe kawałki)

    Następnie dodajemy pokrojonego drobno ananasa i ryż. Całość polewamy sosem sojowym i ostrygowym i mieszamy dokładnie. Smażymy jeszcze przez chwilę.

    Przed podaniem mieszamy z podsmażonymi nerkowcami.

Porady

Należy tylko uważać, aby przed smażeniem ryżu nie rozgotować, bo podczas smażenia zamieni się w papkę

Komentarze

Podobne przepisy