Smażony dorsz

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną rybkę z chrupiącą skórką. Rybka jest smażona w tradycyjnej panierce z mąki, bułki tartej i jajek. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag dorsza
    sok z cytryny
    sól
    biały pieprz
    3 łyżki bułki tartej
    3 łyżki mąki
    2 małe jajka
    olej do smażenia
    trochę zielonego koperku

Smażony dorsz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażony dorsz 1. Dorsza kroimy na pół i posypujemy z każdej strony solą i białym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy.
    Na talerze wysypujemy mąkę i bułkę tartą. Na jeden talerz wybijamy jajka i mieszamy widelcem.
    Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. W międzyczasie każdą cześć dorsza obtaczamy w mące, jajku, mące, jajku i bułce tartej. Dorsz kładziemy na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony po kilka minut na złoty kolor.
    Koperek myjemy i kroimy na drobno i przed podaniem dekorujemy usmażonego dorsza.

Komentarze

Podobne przepisy