Słoiczkowe musli na deser

0 (0 ocen)

Wykorzystując zapas serka mascarpone oraz musli stworzyłam deser, który można zabrać ze sobą wszędzie. Pożywny, syty i przede wszystkim błyskawiczny w przygotowaniu.

Składniki:

  • Na 5 słoików ok 250ml

    200ml słodkiej śmietanki 30%
    1 serek mascarpone (250g)
    1 laska wanilii
    4 łyżeczki ksylitolu
    150g musli z suszonymi owocami
    8 łyżek płatków kukurydzianych
    8 łyżek płatków owsianych
    1 banan
    garść rodzynek
    garść suszonej żurawiny
    2 łyżki jagód goji
    3 łyżki płatków białej czekolady


Słoiczkowe musli na deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, ksylitol oraz ziarenka z laski wanilii. Wszystko razem mieszamy.
    Musli łączymy z płatkami owsianymi oraz kukurydzianymi.
    Do każdego słoika dajemy na spód po łyżce musli, przykrywamy warstwą kremu waniliowego i ponownie posypujemy musli. Banana kroimy na plasterki i tworzymy z niego kolejną warstwę, którą przykrywamy ponownie kremem. Wierzch posypujemy resztą musli połączonej z bakaliami i posypujemy płatkami białej czekolady.
    Taki deser spokojnie możemy przechować w lodówce do dnia następnego, choć u mnie nie było takiej potrzeby ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy