Pewnego pochmurnego dnia,wraz z moimi córkami postanowiłyśmy poprawić sobie nastrój i upiec coś słodkiego. Każda miała inny pomysł,dlatego postanowiłyśmy zebrać jej w całość i stworzyć coś nowego.
"słodka tęcza" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po odrobinie cukru i jednym żółtku. Następnie dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec około 30 min w temperaturze 180 stopni C. Przekroić na 3 części.
Masa 1: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć dodając odrobinę wody. Pod koniec smażenia dodać cukier. Zestawić z ognia i dodać sypką galaretkę. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Wyłożyć na jedną część biszkopta a na to układać okrągłe biszkopciki jeden obok drugiego.
Masa 2: Śmietanę ubić, dodać cukier puder i śmietan fix, a na koniec tężejącą galaretkę rozpuszczoną wcześniej w 3/4 szkl wody. Masę wyłożyć na biszkopciki, to wszystko przykryć drugą częścią ciasta.
Masa 3: Białka ubić, dodać cukier, ustawić na naczyniu z wrzącą wodą i zaparzyć. Ostudzić i dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 wody. Masę wyłożyć na biszkopt i przykryć 3 częścią ciasta.
Komentarze