"Słodka Tęcza"

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pewnego pochmurnego dnia,wraz z moimi córkami postanowiłyśmy poprawić sobie nastrój i upiec coś słodkiego. Każda miała inny pomysł,dlatego postanowiłyśmy zebrać jej w całość i stworzyć coś nowego.

  • 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 8 jajek
    - 1 szkl cukru
    - 1,5 szkl mąki pszennej
    - 2 łyżki maki ziemniaczanej
    - 3 łyżki oleju
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa 1:
    - 1 kg jabłek
    - 1 szkl cukru
    - 1 galaretka wiśniowa
    - 1 paczka okrągłych biszkoptów

    Masa 2:
    - 1 duży kubek śmietany 18%
    - 1/2 szkl cukru pudru
    - 1 śmietan fix
    - 1 galaretka kiwi lub agrestowa

    Masa 3:
    - 3 białka
    - 3/4 szkl cukru
    -1 galaretka pomarańczowa

"słodka tęcza" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po odrobinie cukru i jednym żółtku. Następnie dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec około 30 min w temperaturze 180 stopni C. Przekroić na 3 części.
    Masa 1: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć dodając odrobinę wody. Pod koniec smażenia dodać cukier. Zestawić z ognia i dodać sypką galaretkę. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Wyłożyć na jedną część biszkopta a na to układać okrągłe biszkopciki jeden obok drugiego.
    Masa 2: Śmietanę ubić, dodać cukier puder i śmietan fix, a na koniec tężejącą galaretkę rozpuszczoną wcześniej w 3/4 szkl wody. Masę wyłożyć na biszkopciki, to wszystko przykryć drugą częścią ciasta.
    Masa 3: Białka ubić, dodać cukier, ustawić na naczyniu z wrzącą wodą i zaparzyć. Ostudzić i dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 wody. Masę wyłożyć na biszkopt i przykryć 3 częścią ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy