Ślimaczki serowe z cebulą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczna domowa przekąska.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto serowe:
    200 g białego tłustego sera
    200 g mąki krupczatki
    200 g masła
    pół łyżeczki soli morskiej

    cebula
    100 g startego parmezanu

    mieszanka przypraw: papryka słodka, granulowany czosnek, pietruszka i szafran

    jajko rozmącone z mlekiem do posmarowania

Ślimaczki serowe z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Składniki na ciasto wyrabiamy. Zagniatamy w kulę. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
  • ciasto 2. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na cienki placek. Posypujemy posiekaną cebulą, przyprawami i serem.
  • ślimaczki 3. Ciasto zwijamy w 3 roladki. Każdą roladkę owijamy folią spożywczą lub pergaminem. Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.

    Schłodzone ciasto kroimy w plasterki.
  • ślimaczki 4. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem z mlekiem. Pieczemy 10-12 minut w 200°C.

    Ślimaczki studzimy na kratce kuchennej. Najlepiej smakują ostudzone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy