Ślimaczek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybkie i smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka:25x39
    Ciasto:
    1,5 szkl. mąki pszennej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 jajek
    1,5 łyżki octu
    1,5 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    2 budynie śmietankowe+cukier
    2,5 szkl. mleka
    1 galaretka agrestowa
    Dodatkowo:
    słoiczek powideł śliwkowych
    2 galaretki wiśniowe

Ślimaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić z cukrem i żółtkami. Dodać ocet i proszek zmiksować. Dodać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę(25x40cm.) Piec ok.20 min.
  • 2. Masa:
    Budynie z cukrem ugotować na mleku zdjąć z ognia i do gorącego wsypać proszek galaretkowy, energicznie rozmieszać.
  • 3. Z gorącego biszkoptu zciąc 1cm. płat, rozsmarować powidła i zwinąć jak roladę.Następnie pokroić ją na krążki. Masę wyłożyć na biszkopt, na masie ułożyć krążki rolady jeden obok drugiego.
    Galaretki wiśniowe przygotować wg. przepisu na opakowaniu i zalać nimi wierzch ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy