rolada ślimaczek

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

...prosta do zrobienia i fajnie wyglądająca rolada ślimaczek na pewno spodoba się każdemu, a w szczególności dzieciom. Podaję tylko przepis na ciasto; w środek możemy dać jakikolwiek krem czy też bitą śmietanę.

Składniki:

  • 3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Rolada ślimaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce dokładnie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo pianę z białek delikatnie mieszając; ja to już robię łyżką.
  • rolada 2. Blachę najlepiej od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę biszkoptową i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 12-15 minut
  • rolada 3. Po upieczeniu,ciasto od razu przekładamy na zwilżoną bawełnianą ściereczkę.
  • rolada 4. Ściągamy papier i zawijamy w ściereczkę biszkopt z jednej strony jedno zawinięcie a z drugiej resztę tworząc roladę.Pozostawiamy biszkopt do wystygnięcia.
  • rolada 5. Kremem, dżemem smarujemy przestudzony biszkopt i ponownie zwijamy. Roladę wkładamy do lodówki na 2-3 godzinki a najlepiej na noc.

Porady

Ja miałam w zamrażalniku resztkę kremu od tortu i dodałam dżem śliwkowy. Rogi i oczy zrobiłam ze stopionej czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_11-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować