Skórka pomarańczowa do ciast i deserów

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Jej wspaniały aromat rozchodzi się po całym domu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2,5 kg pomarańczy
    ok. 10 łyżek cukru
    woda

Skórka pomarańczowa do ciast i deserów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze czyścimy i sparzamy wrzątkiem, następnie obieramy je ze skóry.
  • 2. Skórę kroimy na drobno, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
  • 3. Następnie wylewamy całą wodę z gotowania i zalewamy skórki mniej więcej szklanką zimnej wody. Dodajemy także cukier. Gotujemy aż powstanie syrop. Gorące jeszcze skórki wlewamy wraz z syropem do słoika i mocno zakręcamy.

Komentarze

Podobne przepisy