Serowe serduszka

0 (0 ocen)

Pyszna, słodka przekąska w sam raz na Tłusty Czwartek. Moje dzieci je uwielbiają.

Składniki:

  • pół kg sera białego
    2 szklanki mąki
    3 żółtka
    pół szklanki cukru
    łyżeczka sody oczyszczonej
    łyżeczka octu
    olej do głębokiego smażenia





Serowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser przecisnąć przez praskę lub zemleć przez maszynkę. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać ser, cukier, żółtka, sodę i ocet . Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
  • foremką wykrawaj serduszka 2. Z ciasta wykrawać ciastka foremką w kształcie serca. Kolejno na środku wykroić małe serduszko mniejszą foremką.
  • serduszka usmaż na rozgrzanym oleju 3. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.

Porady

* serduszka można zrobić z połowy składników (250g sera, szklanka mąki, 3 żółtka, 4 łyżki cukru, łyżeczka sody i octu) - wychodzą wtedy prawie 3 pełne patelnie serduszek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy