Serowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser przecisnąć przez praskę lub zemleć przez maszynkę. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać ser, cukier, żółtka, sodę i ocet . Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
2.Z ciasta wykrawać ciastka foremką w kształcie serca. Kolejno na środku wykroić małe serduszko mniejszą foremką.
3.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
Porady
* serduszka można zrobić z połowy składników (250g sera, szklanka mąki, 3 żółtka, 4 łyżki cukru, łyżeczka sody i octu) - wychodzą wtedy prawie 3 pełne patelnie serduszek.
Komentarze