Walentynkowe serduszka serowe na biszkopcie

0 (0 ocen)

Bardzo proste w przygotowaniu. Pyszne biszkopciki z masą serowo galaretkową. Fajny pomysł na walentynkowy deser, ale nie tylko. Galaretka wiśniowa nadaje bardzo fajny wyrazisty smak i oczywiście kolor :).

Składniki:

  • Składniki: (na małą tortownicę 17 cm)
    biszkopt:
    2 jajka,
    szczypta soli,
    1 łyżki cukru,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    2 łyżki mąki,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    1-2 łyżeczki kakao ( u mnie czekolada do picia),
    1 łyżka oleju,
    masa serowa:
    250 g serka mascarpone,
    galaretka wiśniowa ( można użyć innej czerwonej galaretki),
    ok 150 ml gorącej wody,
    oraz do dekoracji: literki czekoladowe, serduszka cukrowe,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Walentynkowe serduszka serowe na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowana odrobina oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    masa serowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, a następnie miksujemy za pomocą blendera z serkiem.
    Gotową masę wylewamy na biszkopt, odstawiamy do stężenia.
    Gdy torcik będzie gotowy wykrawamy z niego 4 duże serduszka za pomocą foremki.
    Jeśli nie mamy takiej foremki możemy użyć szablonu zrobionego np. z tektury.
    Dekorujemy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować