Bardzo proste w przygotowaniu. Pyszne biszkopciki z masą serowo galaretkową. Fajny pomysł na walentynkowy deser, ale nie tylko. Galaretka wiśniowa nadaje bardzo fajny wyrazisty smak i oczywiście kolor :).
Składniki:
Składniki: (na małą tortownicę 17 cm)
biszkopt:
2 jajka,
szczypta soli,
1 łyżki cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1-2 łyżeczki kakao ( u mnie czekolada do picia),
1 łyżka oleju,
masa serowa:
250 g serka mascarpone,
galaretka wiśniowa ( można użyć innej czerwonej galaretki),
ok 150 ml gorącej wody,
oraz do dekoracji: literki czekoladowe, serduszka cukrowe,
Walentynkowe serduszka serowe na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i pozostałe składniki.
Napełniamy wysmarowana odrobina oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C.
Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
masa serowa:
Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, a następnie miksujemy za pomocą blendera z serkiem.
Gotową masę wylewamy na biszkopt, odstawiamy do stężenia.
Gdy torcik będzie gotowy wykrawamy z niego 4 duże serduszka za pomocą foremki.
Jeśli nie mamy takiej foremki możemy użyć szablonu zrobionego np. z tektury.
Dekorujemy. Smacznego!
Komentarze