Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyrobić , odstawić na jedną godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować , dać na blachę podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Przygotowanie masy makowej:
Mak sparzyć , odsączyć i zmielić dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem , dodawać stopniowo mak. Dodać bakalie i utarte jabłka. Na końcu dodać ubite na sztywne białka , i delikatnie wymieszać z makiem.
Przygotowanie masy serowej:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku , stale ucierając. Dodawać po trochę zmielonego sera , i ucierać. Następnie dodać budyń , mąkę , zapach waniliowy i cytrynę oraz ubitą śmietanę. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać. Na podpieczony spód wykładamy na przemian 3 łyżki masy serowej i makowej. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego 180C . Piec około 50 min .
Ciasto pracochłonne , ale bardzo dobre . Polecam ! Życzę Smacznego ;)
Komentarze