Sero-Makowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto polecam wszystkim miłośnikom sera i maku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    - 1,5 szklanki mąki

    - 1 żółtko

    - pół kostki margaryny

    - 3 łyżki śmietany

    - pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa Makowa:

    - 0,5 kg maku

    - 2 jajka + jedno żółtko

    - jedna szklanka cukru pudru

    - jeden cukier waniliowy

    - dwie łyżki kaszy mannej

    - 3 jabłka , bakalie

    Masa Serowa:

    - 1kg sera

    - szkl. cukru

    - 5 jajek

    - pół kostki masła

    - cukier waniliowy

    - pół litra śmietany

    - budyń waniliowy

    - 2 łyżki mąki

    - cytryna

Sero-makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:

    Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyrobić , odstawić na jedną godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować , dać na blachę podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.

    Przygotowanie masy makowej:

    Mak sparzyć , odsączyć i zmielić dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem , dodawać stopniowo mak. Dodać bakalie i utarte jabłka. Na końcu dodać ubite na sztywne białka , i delikatnie wymieszać z makiem.

    Przygotowanie masy serowej:

    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku , stale ucierając. Dodawać po trochę zmielonego sera , i ucierać. Następnie dodać budyń , mąkę , zapach waniliowy i cytrynę oraz ubitą śmietanę. Na koniec dodać ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać. Na podpieczony spód wykładamy na przemian 3 łyżki masy serowej i makowej. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego 180C . Piec około 50 min .

    Ciasto pracochłonne , ale bardzo dobre . Polecam ! Życzę Smacznego ;)

Komentarze

Podobne przepisy