Sernik ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników zagnieść kruche ciasto, uformować, kulę, owinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz. następnie wyłożyć na dno tortownicy o śr. 27 cm (może być mniejsza, bo ciasto wyszło dość niskie), nakłuć widelcem i piec 10-15 min w temp. 200st.
2.Twaróg zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do twarogu. Delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę oraz proszek budyniowy.
3.Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki. Zalać masą serową. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Ostudzić w formie.
4.Śmietankę zagotować z pudrem, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Ostudzić i mocno schłodzić. Ubić, udekorować wierzch ciasta.
Komentarze