Sernik ze śliwkami

0 (0 ocen)

Wilgotny sernik w owocowej wersji. Polubią go nawet Ci, którzy nie przepadają za sernikami.

Składniki:

  • Ciasto:
    15 dag mąki pszennej,
    8 dag margaryny,
    5 dag cukru pudru,
    2 łyżki śmietany 18%.

    Masa:
    75 dag twarogu półtłustego,
    4 jajka,
    20 dag cukru,
    cukier waniliowy,
    2 łyżki sproszkowanego budyniu waniliowego,
    1/2 kg śliwek węgierek.

    Polewa:
    100g białej czekolady,
    150 ml śmietanki 30%,
    2 łyżki cukru pudru.

Sernik ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść kruche ciasto, uformować, kulę, owinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz. następnie wyłożyć na dno tortownicy o śr. 27 cm (może być mniejsza, bo ciasto wyszło dość niskie), nakłuć widelcem i piec 10-15 min w temp. 200st.

  • 2. Twaróg zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do twarogu. Delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę oraz proszek budyniowy.
  • 3. Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki. Zalać masą serową. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Ostudzić w formie.
  • 4. Śmietankę zagotować z pudrem, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Ostudzić i mocno schłodzić. Ubić, udekorować wierzch ciasta.

Komentarze

Podobne przepisy