Sernik śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Wszystkie składniki szybko zagnieść, podzielić na dwie równe części, schować do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie jedną część rozwałkować na kształt koła o średnicy 26cm, wyłożyć ciastem tortownicę wysmarowaną wcześniej masłem i wysypaną bułką tartą lub mąką. Ponownie schować do lodówki.
2.MASA SEROWA:
Do miski włożyć śmietanę i twaróg, zmiksować do połączenia składników. Dodawać cukier i po jednym jajku miksując. Następnie dosypać cukier waniliowy i budyń. Dokładnie, ale nie za długo zmiksować. Wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część dobrze schłodzonego ciasta.
Piec w 160'C około 50-60 minut.
Wystudzić w piekarniku, wierzch można posypać cukrem pudrem.
Komentarze