Sernik śmietankowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Klasyk, który polubi każdy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • (tortownica 26cm)

    CIASTO:

    70g cukru pudru
    100g zimnego masła
    200g mąki
    1 jajko
    sól
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:

    1 kg mielonego twarogu
    400ml kwaśnej śmietany 18%
    1 szklanka cukru
    6 jajek
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 budyń waniliowy

Sernik śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wszystkie składniki szybko zagnieść, podzielić na dwie równe części, schować do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie jedną część rozwałkować na kształt koła o średnicy 26cm, wyłożyć ciastem tortownicę wysmarowaną wcześniej masłem i wysypaną bułką tartą lub mąką. Ponownie schować do lodówki.
  • 2. MASA SEROWA:
    Do miski włożyć śmietanę i twaróg, zmiksować do połączenia składników. Dodawać cukier i po jednym jajku miksując. Następnie dosypać cukier waniliowy i budyń. Dokładnie, ale nie za długo zmiksować. Wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część dobrze schłodzonego ciasta.
    Piec w 160'C około 50-60 minut.
    Wystudzić w piekarniku, wierzch można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy