Sernik Łasucha

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sernik, który zadowoli podniebienia łasuchów.. dbających o linię :) Jest mniej kaloryczny od typowych, ciężkich serników. W smaku - dzięki maślanym herbatnikom i karmelowej warstwie budyniowej - bije konkurencję na głowę!

  • 60 min

Składniki:

  • 500g kremowego sera na sernik
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy (16g)
    niecałe 2 duże opakowania herbatników maślanych
    budyń waniliowy na 1/2 litra
    pasek gorzkiej czekolady
    kilka łyżek mleka

Sernik łasucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ser, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Następnie dodać ubite białko, wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Na blaszce (o wymiarach 27x15) ułożyć herbatniki, wylać masę serową, przykryć herbatnikami i piec 50 minut w 180 stopniach.
    Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, rozsmarować na upieczonym, lekko ostygniętym serniku. Przykryć kolejną partią herbatników, zmoczyć je delikatnie w mleku z wierzchu. Posypać gorzką czekoladą i włożyć do lodówki, najlepiej na noc.

Porady

Sernik najlepiej smakuje schłodzony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy