Idealna propozycja na zbliżające się święta. Tradycyjny, prosty sernik, którego smak dopełnia korzenny aromat spodu i pierniczków.
1 godz. 30 min
Składniki:
SPÓD
3 szkl. mąki pszennej
2 jajka
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
½ szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 przyprawa do piernika
MASA SEROWA
1 kg białego sera
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
6 jaj
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
DODATKOWO
400 g nadziewnaych pierniczków w czekoladzie
Sernik korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki, żeby się schłodziło.
Ser zmielić jedno lub dwukrotnie. Można użyć też zmielony z wiaderka. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i ser cały czas ubijając. Dodać budynie. Ubić białka na sztywną pianę. Ubite białka dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Wyjąć kruche ciasto z lodówki i rozwałkować. Przełożyć je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć na niej pierniczki i wyłożyć resztę masy serowej. Piec ok. 60 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, by wystygło.
Komentarze