Sernik korzenny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealna propozycja na zbliżające się święta. Tradycyjny, prosty sernik, którego smak dopełnia korzenny aromat spodu i pierniczków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SPÓD
    3 szkl. mąki pszennej
    2 jajka
    200g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    ½ szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 przyprawa do piernika
    MASA SEROWA
    1 kg białego sera
    200 g masła
    1 szklanka cukru pudru
    6 jaj
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    DODATKOWO
    400 g nadziewnaych pierniczków w czekoladzie

Sernik korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki, żeby się schłodziło.

    Ser zmielić jedno lub dwukrotnie. Można użyć też zmielony z wiaderka. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i ser cały czas ubijając. Dodać budynie. Ubić białka na sztywną pianę. Ubite białka dodać do masy i delikatnie wymieszać.

    Wyjąć kruche ciasto z lodówki i rozwałkować. Przełożyć je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć na niej pierniczki i wyłożyć resztę masy serowej. Piec ok. 60 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, by wystygło.

Komentarze

Podobne przepisy