Sernik karmelowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pychotka

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Kruchy spód:1 i 3/4 szkl. maki pszennej,3 łyżki cukru,100g,margaryny.1 op.cukru waniliowego,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżka kwaśnej śmietany,1 jajko.Masa serowa:1 kg twarogu z wiaderka,1 szkl.cukru,1op.cukru waniliowego,4 jajka,3/4 szkl.kremówki 400g gotowej masy kajmakowej,1 i 1/2 łyżka mąki ziemniaczanej.

Sernik karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód :Z podanych składników zagnieść kruchy spód ,rozwałkować wyłożyć na wysmarowana tłuszczem blaszkę .
  • 2. Masa serowa: Twaróg zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.Miksując po kolei dodawać jajka.Dolać kremówkę i wsypać mąkę ziemniaczaną ,zmiksować .Masę podzielić na 2 części.Do 1 części masy serowej dodać 300g masy kajmakowej(resztę kajmaku zostawić do dekoracji)Na kruche ciasto wyłożyć masę serową jasną ,na nią kajmakową .Piec 75 min.w temp.180 st.Wystudzony sernik udekorować resztą masy kajmakowej i kawałkami czekolady.

Komentarze

Podobne przepisy