Sernik waniliowo-karmelowy

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś zapraszam Was na kolejne pyszne ciacho – tym razem obłędnie kremowy klasyczny waniliowo-karmelowy sernik na kruchym spodzie. Karmelowy smak zyskał dzięki zamianie białego cukru na brązowy! To był strzał w 10! Podany z lodami albo sezonowymi owocami jest fantastycznym deserem na upalne lato, które mamy nadzieję już coraz szybciej się do nas zbliża.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    SPÓD:

    * kruche ciastka – 300 g

    * masło – 150 g

    * cukier – 80 g

    MASA SEROWA:

    * twaróg 3x mielony – 1200 g

    * śmietana 36% – 150 g

    * brązowy cukier – 280 g

    * jajko – 6 sztuk

    * żółtko – 4 sztuki

    * budyń śmietankowy – 40 g

    * wanilia – 1 laska

    * skórka i sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik waniliowo-karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD:
    Roztapiamy masło. Wrzucamy kruche ciastka i cukier. Blendujemy na pył. Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy, chłodzimy.
    MASA SEROWA:
    Do miksera wkładamy twaróg, sok, skórkę z cytryny oraz wanilię. Dodajemy śmietankę 36%. Wsypujemy cukier. Miksujemy. Podczas mieszania przez otwór dodajemy całe jajka oraz żółtka. Wsypujemy budyń, ponownie miksujemy.
    Masę wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy ok. 50-60 minut w 180C z blachą z wodą na spodzie piekarnika. Studzimy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować