Sernik cynamonowy z przepisu babci

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik babci Stefci zawsze jest dobry.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    Mąka pszenna 40 dag
    Masło 20 dag
    Cukier 20 dag
    Żółtka jaja ugotowane 6 szt.
    Jajko 1 szt.
    Składniki na masę serową:
    Twaróg 75 dag
    Śmietana 18% 20 dag
    Jajka 3 szt.
    Cukier brązowy 15 dag
    Cynamon mielony 1 łyżka
    Składniki na polewę:
    Masło 2 łyżki
    Kakao 3 łyżki
    Cukier puder 3 łyżki
    Śmietanka 36% 5 łyżek

Sernik cynamonowy z przepisu babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Mąkę zagnieść z masłem, cukrem, surowym jajkiem i przetartymi żółtkami. Ciasto rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką i przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wykonanie polewy:
    Wszystkie składniki na polewę rozpuścić i ubić energicznie do połączenia składników.
    Wykonanie masy serowej:
    Twaróg utrzeć z jajkami, cukrem, śmietaną i cynamonem. Przelać na ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez godzinę. Po przestudzeniu polać przygotowaną polewą i ozdobić dowolnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy